Accueil » Onze geschiedenis
Over Café des Rois
Café des Rois is een onderneming gespecialiseerd in het branden en verkopen van koffie. Het is een familiebedrijf met een naam die meer dan 90 jaar teruggaat. Het is de passie voor koffie die de familie Mouthuy ertoe bracht dit avontuur aan te gaan. Sinds 1954 selecteren ze zorgvuldig groene bonen van verschillende importeurs. Kenia, Guatemala, Cuba, Ethiopië en zelfs Tanzania…
Er zijn voldoende oorsprongen, zo is er voor ieder wat wils. Het zwarte goud wordt verwerkt in het atelier van Wangenies, in Fleurus. De koffie wordt gebrand en verpakt voor de verkoop. Hoewel er een aantal specifieke verkooppunten zijn, vind je de bestelwagen van het bedrijf vooral op markten. Een goede koffie moet je delen… Daarom struint Café des Rois de regio Charleroi, Waals-Brabant en de regio Namen af om zijn trouwe klanten te ontmoeten.
Wil je onze blends en variëteiten ontdekken?
Onze geschiedenis
Café des Rois is een naam van meer dan 90 jaar oud. Het merk dateert uit 1934. In die tijd was het een branderij in Zinnik, vlakbij ‘s-Gravenbrakel. In 1954 besluit de heer Roger Mouthuy de zaak over te nemen. Als magazijnier en bezorger bij Delhaize is hij altijd gepassioneerd geweest door de wereld van koffie. Hij bezorgt destijds voor Café des Rois en leert de kunst van het branden van de eigenaar.
Hij krijgt de smaak te pakken en krijgt de kunst, die hem voornamelijk mondeling wordt doorgegeven, onder de knie.
Hij selecteert de groene bonen, verwerkt ze en melangeert ze om ze extra smaak te geven. In 1958 wordt zijn werk beloond: hij wint een prijs op de Wereldtentoonstelling in Brussel.
Dominique Mouthuy, de huidige zaakvoerder van Café des Rois, is als kind letterlijk in de koffiepot gevallen. Ze struinde toen de markten in de regio Charleroi af om haar vader te helpen. Ze krijgt de smaak van deze ambacht te pakken en houdt van de gezellige babbel met klanten.
Als lerares op een basisschool besluit ze het familiebedrijf over te nemen wanneer haar vader met pensioen gaat. Dat spreekt voor zich! Ze roept de hulp in van haar familie, die uiteraard samen met haar in de wereld van koffie ondergedompeld werd. Samen zetten ze de familietraditie van het branden van bonen voort. Ze blijven de historische mengsels verkopen en voegen er een moderne toets aan toe, maar ze vinden het bovenal nog steeds leuk om hun expertise te delen op de markten in de regio.
Uit 1934
Jouw ambachtelijke koffiebrander
Ons atelier
Koffiebranden is een ware kunst. Het vereist echte expertise in het selecteren en roosteren van de bonen. Café des Rois voert het hele proces uit in zijn atelier in Wangenies, Fleurus, in de regio Charleroi.
Het proces is al tientallen jaren hetzelfde. Café des Rois koopt groene koffie van handelaren, voornamelijk in Antwerpen, Rotterdam en Le Havre.
De bonen komen uit verschillende delen van de wereld: Centraal-Amerika, Afrika en zelfs Azië. Deze oorsprongen, hoogtes, gronden, etc. bieden een ongelofelijke variëteit aan smaken die onze specialisten je graag uitleggen…
De groene koffie wordt vervoerd naar het kleine atelier van Café des Rois. Het is binnen deze paar vierkante meter dat de magie plaatsvindt. Dominique roostert de bonen, ze brandt ze. Ze doet dit op ambachtelijke wijze, zoals ze van haar vader heeft geleerd. De temperaturen variëren om alle aroma’s van de koffie eruit te halen en hem zijn eigen specifieke karakter te geven. Op dat moment verovert de lekkere geur je neusgaten…
Zodra de koffiebonen gebrand zijn, worden ze verpakt voor de verkoop, ofwel volgens hun oorsprong, ofwel in blends. Het enige wat je nog hoeft te doen, is genieten…
Benieuwd naar deze kunst? Het atelier opent drie zaterdagen per maand gratis zijn deuren voor bezoekers. Kom meekijken achter de schermen en geniet samen met ons van een kopje koffie.
Café des Rois
Helaas zijn er geen ‘echte’ studies om een specialist in het koffiebranden te worden. De kunst leer je op de werkvloer van experts in het vakgebied, maar vooral door passie.
Café des Rois vertelt je er alles over tijdens een bezoek aan het atelier. De eerste stap is het selecteren van de groene bonen, in functie van hun oorsprong. Deze worden dan in verschillende stappen geroosterd: droging, thermische schok, uitdroging, temperatuurstijging, karamellisatie, eerste barst, laatste roosterfase en afkoeling.
De smaak! Café des Rois zorgt voor elke boon, of toch bijna. We gebruiken geen grote machines waar de koffie aan de lopende band wordt geroosterd. We volgen eeuwenoude processen die onze koffie zijn echte smaak geven. Je zult al snel het verschil proeven!
Koffie is veel gevarieerder dan je zou denken. Er zijn verschillende oorsprongen: Ethiopië, Kenia, Guatemala, Tanzania, Indonesië, etc. Deze bonen van welbepaalde oorsprong hebben heel specifieke aroma’s. Dit hangt af van de hoogte van de teelt, de grond, de grootte en de kleur van de bonen. Het brandproces en de mengsels geven de koffie zijn speciale noten. Café des Rois begeleid je in je selectie: voller, fruitiger, zachter, zoeter, zuurder, etc., dit afhankelijk van je wensen.
Geen paniek! Café des Rois zorgt voor alles. Je kunt zakjes met bonen kopen om ze zelf te malen. We kunnen het ook voor jou doen. Onze bestelwagen is uitgerust met een machine waarmee we je de ideale maling voor je filters, cafetières of espressomachines kunnen bezorgen.
Café des Rois struint de markten rond Charleroi, Waals-Brabant en de regio Namen af. We zijn ook aanwezig in een aantal verkooppunten. Wil je ons terugvinden? Zie onze pagina ‘Waar kun je ons vinden?’.
De koffieteelt heeft niet altijd een goede reputatie gehad. Café des Rois besteedt bijzondere aandacht aan de oorsprong en teelt van koffie. Ter verduidelijking biedt ons bedrijf een assortiment BIO- of RFA-gecertificeerde koffies aan voor doordachte landbouw, met herbebossing.
Bovendien beperkt onze moderne machine onze ecologische voetafdruk tot een strikt minimum.
Rue des Grands Arbres 30
6220 Wangenies
Rue Roi Chevalier 51
6220 Wangenies